Om projektet

Idag finns ett växande intresse bland unga vuxna kring saker från en svunnen tid, saker som för några decennier sedan var en självklar del av människors liv. Det handlar om allt från syltning och saftning, odling, hantverk och städning till porslin, musik, kläder och plåtburkar. Med utgångspunkt i en svunnen tid lyfts material och kunskap fram och används i nutid med epitet som vintage, nostalgi och retro. Ett intresse för historia med vardagslivet i fokus och en vilja att få dela detta med andra människor, delvis via internet, bloggar och sociala medier. På många plan går intresset, engagemanget och motiven att känna igen från den svenska hembygdsrörelsen. Viljan att bevara det som är på väg att glömmas bort och lyfta fram och visa upp ett gemensamt kulturarv. Att i praktiken använda sig av kunskaper och material som man gjorde förr. Trots detta intresse och engagemang är det få unga som hittar till och engagerar sig i hembygdsrörelsen. 

Projektet "Sylta och safta i bloggandets tid" skall fokusera på unga människors intresse för hembygdsrörelsen med nuvarande medlemmars engagemang som utgångspunkt. Jag som leder projektet heter Elin Hägg och är student på programmet Master i Tillämpad Kulturanalys (Master of Applied Cultural Analysis, MACA) vid Etnologiska institutionen, Lunds Universitet, och jag har under sommaren och hösten praktik på Skånes Hembygdsförbund.

Syftet med projektet är att åskådliggöra de möjligheter som finns för hembygdsföreningar att locka en yngre generation till hembygdsrörelsen. Hur kan hembygdsrörelsens mångfald presenteras och spridas bland unga på ett sätt som känns attraktivt för nya liksom äldre medlemmar? Hur kan hembygdsföreningar locka yngre medlemmar och vilka möjligheter finns för att underlätta ett generationsöverskridande arbete där erfarenheter och kunskap kan utbytas mellan medlemmar, äldre som yngre? 

Målet är att i slutändan utforma förslag på hur dessa olika synsätt kan mötas till gagn för hembygdsrörelsens arbete. Projektet bygger dels på tidigare projekt kring hembygd och ideellt arbete inom hembygdsrörelsen, dels på en nutida debatt kring ungas livsstil. 

I bloggen kan ni följa arbetets gång och finna länkar till intressanta aktiviteter och fenomen i Skåne, i hembygdsrörelsen och online.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar